Jeżeli ktoś lubi włoską kuchnię, a niewiele jest ludzi którym nie smakuje, musi pamiętać o jednym ważnym aspekcie. Wyjątkowy smak potraw przede wszystkim jest rezultatem składników wysokiej jakości, jakie zostały użyte do ich przygotowania. Dlatego też jeżeli ktoś planuje zrobić spaghetti albo pizzę, to produkty włoskie oryginalne z pewnością mu w tym bardzo pomogą. Takie jak chociażby mozzarella włoska, jaka sprawdza się bardzo dobrze zarówno na makaronach i pizzach, jak też jako dodatek do sałatek albo kanapek.

Najpopularniejsza wersja takiej mozzarelli, jaką kupić można w każdym sklepie, wytwarzana jest z krowiego mleka. Przez to posiada ona biały kolor i delikatny smak, oraz miękką strukturę. Ten ser najczęściej sprzedawany jest pod postacią niewielkich kulek, które się umieszcza w torebkach z zalewą.

Ta odmiana sera jest bardzo zdrowa, zawiera bowiem dużo białka, witamin i składników mineralnych. Typowa mozzarella wytwarzana jest przez liczne firmy, chociaż do włoskiego oryginału z reguły jest im daleko. Ale Włosi mają również parę innych odmian mozzarelli. Jedną z nich jest mozzarella buffala, jaką się robi tradycyjnymi metodami z bawolego mleka. Mleko to zawiera w sobie znacznie więcej tłuszczu, co wpływa na to, że smak sera jest lekko kwaskowy. Bardzo delikatna także jest mozzarella burrata, która jest kolejnym tradycyjnym włoskim produktem. Tę delikatność zawdzięcza niedużej kieszonce, w której umieszczona została niewielka ilość śmietanki, przypominającej w w swoim smaku masło.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY