Włoska kuchnia od lat cieszy się bardzo dużą popularnością, mało jest ludzi, którzy nie zjedzą pysznej pizzy czy spaghetti. Ta popularność przekłada się też na robione zakupy, zwłaszcza jeśli będzie chodzić o produkty włoskie oryginalne. Osoby lubiące gotować doskonale wiedzą, jaki wpływ na jakość i smak danej potrawy mieć będą użyte składniki, z tego też powodu chętnie używają tych naprawdę dobrych. A powszechnie jest wiadomo, że na przykład mozzarella włoska nie ma sobie równej, zwłaszcza że można dostać w sklepach jej parę odmian.

Oczywiście najczęściej kupowana jest klasyczna, w postaci spłaszczonych kulek mających kilka centymetrów średnicy. Świetnie się ona sprawdza w formie dodatku do surówek i na kanapki, lecz prawdziwa pizza też bez niej nie może być zrobiona. Mozzarella tradycyjna jest robiona z mleka krów, przez co ma dość delikatny smak i aromat. Jeśli ktoś by chciał spróbować czegoś bardziej nietypowego, to na pewno na talerzu znaleźć się powinna mozzarella buffala.

W porównaniu z klasyczną mozzarellą ten gatunek sera jest produkowany z bawolego mleka. Początkowo nie był zbytnio ceniony, lecz dzisiaj posiada całkiem spore grono swoich zwolenników. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smak tej odmiany jest lekko kwaskowy. Ciekawie w smaku prezentuje się także mozzarella burrata. Na pierwszy rzut oka będzie ona przypominać klasyczną mozzarellę, ale prze specjalny proces produkcji we wnętrzu znajduje się gęsta śmietanka, która zapewnia temu serowi maślany, wyśmienity smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY