Zakłady gastronomiczne i pozostałe, w jakich jest przetwarzana żywność, dbać muszą o należytą jakość wypuszczanych ścieków. Jak mówią obowiązujące przepisy w ściekach znajdować się nie mogą żadne tłuszcze, które by mogły spowodować problemy z systemem kanalizacji. Z takich też powodów jedną z koniecznych rzeczy w takich miejscach będzie zamontowanie separatora tłuszczu, i użytkowanie go w prawidłowy sposób. Przede wszystkim ważne jest miejsce, w którym takie urządzenie zostanie zainstalowane. Firmy oferujące przegląd separatorów posiadają specjalistyczny sprzęt do tego celu, lecz i tak jakimś sposobem pojazd musi dojechać gdzieś blisko, żeby można było rozwinąć wąż.
Dużą rolę odgrywa także sam wybór separatora. Takie urządzenia funkcjonują w bardzo prosty sposób, składają się bowiem z osadnika z pewną liczbą przegród. Ciężkie frakcje zatrzymywane są na dnie, natomiast na powierzchni ścieków unosi się lżejszy tłuszcz. Warstwa na górze nie powinna przekraczać dwudziestu centymetrów, jeżeli go będzie więcej, to separator może przestać pełnić swoje zadanie. Dlatego pojemność zbiornika należy dostosować do charakteru pracy danej firmy, ilości niezbędnych do przerobienia ścieków oraz odstępów między serwisami. Przyjmuje się, że czyszczenie separatorów tłuszczu Wrocław powinno być wykonywane nie rzadziej niż raz w miesiącu, lecz to za każdym razem ustalane jest indywidualnie.
Z uwagi na charakter odpadów czyszczenie musi wykonać wyspecjalizowana firma, nie może tego zrobić właściciel lokalu gastronomicznego czy jego pracownicy. Oni natomiast powinni sprawdzać poziom odseparowanego tłuszczu, i jeżeli będzie potrzeba usunięcia go, to zorganizować czyszczenie. Podejmując decyzję o współpracy z firmą świadczącą takie usługi dla większości zapewne najistotniejsza będzie czyszczenie separatorów cena. Lecz można również zwrócić uwagę na to, czy firma taka działa legalnie i wystawia wszystkie niezbędne dokumenty, a także czy przy wykonywaniu usługi separator będzie kompleksowo myty i czyszczony.