Wiele osób zastanawiać się zapewne będzie, dlaczego włoskie potrawy smakują tak dobrze. Jeśli ktoś się wybierze do włoskiej restauracji albo pizzerii, to od razu zauważy dużą różnicę w stosunku do tego z tym, co jest dostępne w innych miejscach. Z pewnością ogromny wpływ na to mają przepisy, dopracowywane przez dziesiątki lat. Pomimo tego że włoskie dania niejednokrotnie wyglądają na nieskomplikowane, to jednak ich przygotowanie będzie wymagało pewnych umiejętności i doświadczenia.

Należy dobrać bowiem odpowiednio proporcje między poszczególnymi składnikami, lecz również czas i sposób przyrządzania. Kolejną bardzo ważną rzeczą jest stosowanie składników o odpowiedniej jakości. Oczywiste jest że do potraw włoskich najodpowiedniejsze będą włoskie produkty premium, gdyż tylko one zapewnią tak wyraziste, charakterystyczne smaki. Jeśli ktoś zamierza zastąpić je jakimś zamiennikiem, to musi się liczyć z tym, że nie dostanie odpowiedniego rezultatu. Niezwykle istotna chociażby tu jest mozzarella fior di latte.

Oryginalna została zrobiona z mleka krowiego albo bawolego, a konsystencja kulek jest lekko miękka i sprężysta. Bardzo dobrze się nadaje do ciepłych dań, w tym pizzy, ale używać jej też można do kanapek czy sałatek. To samo dotyczy szynek, oliwy czy makaronów – te zrobione we Włoszech mają zdecydowanie inny, lepszy smak, z tego też powodu sprawdzają się tak dobrze w tradycyjnych potrawach. Jest to rezultatem tego, że przeważnie produkty włoskie producent je robi zgodnie z tradycyjnymi recepturami, jakie dopracowano do perfekcji.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY