Włoskie potrawy są cenione i znane na całym świecie, sporo osób uważa że jest to najsmaczniejsza kuchnia. W pierwszym momencie mogą się wydawać łatwe i proste do zrobienia, ale w wielu przypadkach to się jednak nie do końca udaje. Należy bowiem pamiętać, że sekret włoskich dań bierze się z dwóch podstawowych rzeczy. Pierwszą z nich są przepisy, dopracowywane przez wiele pokoleń kucharzy. O ostatecznym smaku przeważnie decydują szczegóły, i z tego też powodu tak dużej liczbie osób nie wychodzi to tak jak by zamierzały.
Następną istotną kwestią są używane do przygotowania składniki, a włoscy kucharze nie idą na żaden kompromis. Jeśli danie ma smakować tak jak smakuje w Rzymie, Neapolu czy Mediolanie, to użyte do niego być muszą najlepsze jakościowo produkty włoskie oryginalne. Żadne substytuty czy podróbki nie zapewnią tak wyjątkowego smaku, nawet jeżeli podobnie się będą nazywały. Będzie to nawet dotyczyć składników takich jak mąka, makaron czy pomidory, a już w szczególności serów. Praktycznie każdy, kto miał ją okazję spróbować potwierdzi, że oryginalna mozzarella włoska ma zupełnie inny smak niż mozzarelle, jakie są produkowane przez rozmaite firmy które nie pochodzą z Włoch. Często firmy takie korzystają ze wsparcia włoskich specjalistów, lecz na końcową jakość mocno też wpływa mleko. Włosi hodują w tym celu specjalne rasy bydła, wypasane niejednokrotnie na górskich mąkach, i mleko to ma bardzo duży wpływ na ostateczny smak sera.
Najpopularniejszy rodzaj mozzarelli wytwarza się z mleka które właśnie pochodzi od krów. To daje dużo delikatności i biały kolor, i to taka właśnie wersja jest spotykana najczęściej. Ale coraz większą popularnością wśród smakoszy cieszy się także mozzarella bufala. Do wytwarzania tego gatunku sera kuchnia włoska producent stosuje mleko pochodzące jedynie od bawolic, hodowanych w tylko paru rejonach kraju. Dzięki wyższej zawartości tłuszczu w mleku bawolim ta wersja mozzarelli jest znacznie bardziej wyrazista, posiada lekko kwaśnawy smak i zawiera w swoim składzie znacznie większą ilość różnych odżywczych składników.
+Tekst Sponsorowany+