Miłośnicy włoskiej kuchni zapewne stwierdzą, że jest ona najsmaczniejsza na świecie, i na pewno mają sporo racji. A z pewnością jest bardzo popularna, o czym można się przekonać odwiedzając liczne kraje, w których bez problemów się chociażby znajdzie nieśmiertelną pizzę. Sekret dań z włoch tkwi w kilku rzeczach. Po pierwsze to jest prostota, w wielu sytuacjach wystarczy bowiem tylko kilka składników, aby można się było cieszyć niepowtarzalnym smakiem. Ogromnie ważne są też przekazywane od wielu lat pomiędzy członkami rodziny przepisy, które zostały dopracowane prawie do perfekcji. No i na koniec trzecia bardzo istotna sprawa, to znaczy stosowane do przyrządzenia składniki.
Oczywiście każdą potrawę można zrobić z byle jakiej mąki, pomidorów, sera czy szynki. Lecz jeżeli się porówna smak z daniem, w którym zostały użyte prawdziwe włoskie produkty, to od razu się zauważy różnice. Jednym z tego typu produktów, jakie smakują najlepiej w oryginale, jest mozzarella włoska. Ten smaczny gatunek sera wykorzystywany jest powszechnie w dużej ilości potraw, serwowanych na ciepło i zimno.
Oczywiście żadna porządna pizza nie obejdzie się bez niego, ale znajdziemy go także w zapiekankach, tartach czy sałatkach. Dzięki temu, że po stopieniu się bardzo apetycznie ciągnie, to podbił w ten sposób serca wielbicielom dobrych smaków na całym świecie. Mozzarella jest dostępna w wielu rozmaitych rodzajach i gatunkach, produkuje się ją z mleka bawolego albo krowiego. Z tego pierwszego jest robiona mozzarella włoska, jaka w ostatnich czasach bardzo zyskuje na popularności, ze względu na swój ciekawy smak i zawartość wielu składników odżywczych. Bardzo ciekawie smakuje też mozzarella fior di latte, która przez wielu znawców uznawana jest za najsmaczniejszą wersję tego sera. Sekret mozzarelli przede wszystkim tkwi z mleka wysokiej jakości, jakie jest stosowane do ich wytworzenia. Ale duże znaczenie ma też sposób produkcji, wielokrotnie kuchnia włoska producent wykorzystuje tu ręczne metody, które są dopracowywane od wielu lat.
+Tekst Sponsorowany+