Włochy znane są z wielu wyśmienitych dań, wśród których niewątpliwie światową sławę zyskała pizza. Lecz jeżeli smakować ma ona jak powinna, to obowiązkowo do jej upieczenia trzeba użyć najlepszych jakościowo składników, w tym również takich jak mozzarella włoska. Mozzarelle są produkowane w wielu krajach, i niekiedy udało się uzyskać naprawdę dobry smak. Lecz z kilku powodów nawet nie ma co ich próbować porównywać do tego, co oferują włoscy producenci, niejednokrotnie robiące swoje sery według tradycyjnych receptur.

Wynika to nie tylko z bardzo dobrego mleka, pochodzącego od zwierząt wypasanych w czystych rejonach kraju, lecz również przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów. Prawdziwa mozzarella buffala produkowana jest jedynie z mleka które dają bawolice. To mleko ma w sobie nieco większą zawartość tłuszczu, dlatego też cechuje się lekko kwaskowym, a jednocześnie naprawdę delikatnym smakiem.

Buffala jest nazwą zastrzeżoną jedynie dla niektórych regionów Włoch, lecz kupując ten ser można się spodziewać bardzo dobrej jakości. Jeśli ktoś zdecyduje się go spróbować, to odwiedzić może jakiś sklep mający w ofercie produkty włoskie pod adresem https://www.northcoast.pl/, z pewnością uda mu się go tam kupić. Będąc w takim sklepie warto rozejrzeć się za kolejnym interesującym serem, jakim niewątpliwie jest mozzarella burrata. Charakteryzuje się ona tym, że wewnątrz kulki ma wypełnioną maślanym płynem kieszonkę, jaka powstaje w trakcie wytwarzania, przez dodanie niedużej ilości masła.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY