Mało kto nie wie, co to jest ser mozzarella. To bardzo charakterystyczny gatunek sera, używany przede wszystkim do włoskich dań. To właśnie z tego rejonu Europy wywodzi się jego historia. Jej stworzenie przypisuje się już dawnym Rzymianom, a ten smaczny produkt nadal jest kojarzony właśnie z południowymi regionami Włoch. Prawdziwa mozzarella włoska ma śnieżnobiały kolor, jest sprężysta i wilgotna.
Ma także włóknistą strukturę, która umożliwia swobodne odrywanie kawałków. To od tego odrywania wywodzi się jego nazwa – włoski czasownik mozzare oznacza właśnie odrywanie. W miękkiej formie sprawdza się bardzo dobrze się w różnych sałatkach, w szczególności w słynnej Caprese. Lecz znacznie częściej jest ona używana do najróżniejszych zapiekanek, w tym rzecz jasna do pizzy. To właśnie roztopiona mozzarella będzie się ciągnąć w charakterystyczne nitki po odgryzieniu kawałka ciasta. Mozzarella zyskała swoją popularność właśnie jako obowiązkowy dodatek pizzy, serwowanej na całym świecie w wielu odsłonach.
Z tego powodu najczęściej wytwarza się ją z tańszego krowiego mleka. W tej formie ma bardzo delikatny smak. Warto wiedzieć jednak, że produkty włoskie oryginalne wciąż są tradycyjnie wytwarzane z mleka bawołu. Ten gatunek nazywa się mozzarella buffala i jest bardziej wyrazisty w smaku. Jest mniej popularny z uwagi na wyższe ceny i mniejszą powszechność. Jeszcze mniej popularna jest mozzarella burrata. To równie smaczny ser podpuszczkowy, ale wyróżniający się półpłynnym, kremowym środkiem w jakim zatopione są kawałeczki mozzarelli. To ser idealny do sałatek lub zjedzenia solo, z dodatkiem oryginalnej oliwy włoskiej i pomidorków.
+Tekst Sponsorowany+