Od wielu lat produkty włoskie oryginalne cieszą się dużą popularnością w wielu krajach. Wynika to z paru powodów. Przede wszystkim wytwarzane są one jedynie z naturalnych składników najlepszej jakości. Receptury są przekazywane od wielu pokoleń, przez co smakują one zawsze doskonale.
Szczególnie często wybierane są sery, w tym obowiązkowa w przypadku każdej pizzy mozzarella włoska. Tradycyjna mozzarella jest robiona z mleka krów pasących się na włoskich łąkach, lecz jest też kilka gatunków, które robi się z mleka innych zwierząt. Mozzarella wygląda bardzo charakterystycznie, ponieważ ma kształt płaskiej kulki o średnicy kilku centymetrów. Taka kulka jest biała i ma miękką, delikatną strukturę. Tak samo łagodnie smakuje, przez co świetnie się sprawdza zarówno na pizzy, jak też w formie dodatku do sałatek czy kanapek. Ale przyjrzeć się również warto jej innym, nie mniej interesującym wersjom.
Na przykład mozzarella burrata jest bardzo podobna do zwykłej, ale za to ma maślane, płynne wnętrze. Jest to rezultatem sposobu jej wytwarzania, w czasie którego jest dodawana niewielka ilość śmietanki. I to właśnie dzięki śmietanie otrzymuje ona swój smak, od jakiego pochodzi też jej nazwa. Jeśli ktoś zechce spróbować czegoś bardziej oryginalnego, to świetną opcją dla niego będzie mozzarella buffala. Ten gatunek sera jest wytwarzany z bawolego mleka, które zawiera w sobie znacznie więcej tłuszczu, co daje lekko kwaskowy posmak.
+Tekst Sponsorowany+