Święta Bożego Narodzenia są jednym z najbardziej niezwykłych okresów. To właśnie wtedy można się spotkać z najbliższymi przy wigilijnym stole i skosztować tradycyjnych dwunastu potraw. Niezwykle ważnym elementem w tym czasie jest też dzielenie się opłatkiem. Pierwsze opłatki, oczywiście wyglądające całkowicie odmiennie niż obecnie, pojawiły się już w pierwszych wiekach epoki chrześcijaństwa. Na początku nie wiązano tego zwyczaju z Bożym Narodzeniem, to następowało w późniejszych wiekach, żeby zostać ostatecznie się jedną z najważniejszych tradycji tego okresu. Takie dzielenie ma symboliczny, bardzo ważny wymiar. Można wtedy zapomnieć o złości czy wszelkich innych niemiłych emocjach, a życzenia które się składa są życzliwe i serdeczne. Dlatego też na żadnym stole w wigilię nie może zabraknąć opłatków, a obecnie nie ma żadnego problemu z ich zorganizowaniem.

Jeżeli ktoś będzie chciał, to może się udać do jednego z kościołów, w jakim dostanie je za niedużą ofiarą. Opłatki kupić też można w najróżniejszych sklepach, lecz warto pamiętać przy tym żeby z ich zakupem nie czekać na ostatni moment. Współczesne opłatki wypieka się jedynie z naturalnej pszennej mąki, a wiele receptur sięga nawet XIX wieku. Jedynym akceptowalnym dodatkiem do mąki jest woda, nie można do nich dodawać utrwalaczy, konserwantów czy drożdży. Sam proces wypiekania jest bardzo krótki, ponieważ oplatki spędzają w piecu raptem 60 sekund. Na powierzchni opłatków niejednokrotnie znajdują się różnego rodzaju religijne motywy, które są wytłaczane za pomocą specjalnych form.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY