Przeglądając sklepowe półki bez problemów zauważy się na nich nieduże foliowe woreczki, w których znajdują się kulki sera w zalewie. Tym serem jest właśnie mozzarella, jeden z najbardziej obecnie popularnych rodzajów sera. Jest on szczególnie ceniony we włoskiej kuchni, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, lecz również i w sałatkach i innych ciepłych daniach. Jednak tradycyjna mozzarella włoska według niejednej osoby różni się bardzo od tego, co można znaleźć w naszych sklepach. Wynika to z paru rzeczy. W pierwszej kolejności na jej ostateczny smak bardzo mocno wpływa mleko zastosowane do produkcji. A to które pochodzi od włoskich krów jest świetnej jakości, szczególnie tych hodowanych w niewielkich gospodarstwach. I właśnie z takich gospodarstw także pochodzi najcenniejsza odmiana właśnie tego sera, to znaczy mozzarella fior di latte.

Wytwarzana jest ona jedynie w paru rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Proces wytwarzania jest długi i bardzo precyzyjny, lecz dopilnowanie wszystkich szczegółów zapewni wyjątkowy smak końcowego produktu. Nieduże włoskie gospodarstwa słyną także z produkcji kolejnego gatunku mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. Przy wytwarzaniu tego właśnie sera zamiast krowiego mleka wykorzystuje się mleko bawolic. Ma on dużo więcej zawartości tłuszczu, co ostatecznie się przekłada na ostateczny smak. Mozzarella buffala jest bowiem bardziej wyrazista, a jednocześnie lekko kwaskowa.

Zawiera też sporo więcej rozmaitych składników odżywczych, przez co stanowi cenny składnik w codziennej diecie. Coraz większą popularnością wśród wielbicieli kuchni włoskiej cieszy się też mozzarella burrata. Ten rodzaj sera jest produkowany z mleka krowiego, lecz w trochę odmienny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej z kulek robi się bowiem niewielką kieszonkę, do jakiej jest wlewana niewielka ilość śmietanki. Przez to właśnie po przekrojeniu mozzarella burrata ma płynniejszą konsystencję, a równocześnie naprawdę delikatny, maślany smak, tak bardzo lubiany przez wiele osób.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY