W sklepach spożywczych znajdzie się bez problemu niewielkie woreczki z zanurzonymi w zalewie kulkami sera. Ten gatunek jest nazywany popularnie mozzarellą, i faktycznie mocno ją przypomina pod względem wyglądu i smaku. Jednak najprawdziwsza mozzarella burrata będzie niepowtarzalna i jedyna, i żadne inne wyroby seropodobne nie są nawet w stanie się zbliżyć do jej jakości. Bierze się to z kilku rzeczy. Po pierwsze ogromne znaczenie mieć tu będą doświadczenie i wiedza rzemieślników.
Przepisy przekazywane są między pokoleniami, a chcąc poznać każdy sekret to potrzeba wielu długich lat uczenia się. Kolejną kwestią jest jakość surowców, pośród jakich często będzie się pojawiało bawole mleko. To właśnie z niego powstają tradycyjne odmiany, takie jak chociażby mozzarella buffala. Mleko to zawiera znacznie więcej tłuszczów, a to też będzie się przekładać na zupełnie inny posmak, z lekką kwasowością.
Ceniona pod względem kulinarnym także jest mozzarella fior di latte. Z kolei ją robi się z krowiego mleka, lecz znaleźć ją można jedynie w niewielkiej ilości włoskich regionów. Sposób produkowania jest żmudny i długi, a jednocześnie wymagający precyzji, ale rezultat spełni oczekiwania najwybredniejszych smakoszy. Warta spróbowania będzie też z pewnością mozzarella burrata. Jeśli chodzi o nią bardzo charakterystyczny jest płynny, maślany środek, który sprawia że całość ma dużą delikatność. Podczas wytwarzania w każdej z kulek tworzy się niewielką kieszonkę, do jakiej wlewa się odrobinę śmietanki.
+Tekst Sponsorowany+